Publicat pe Lasă un comentariu

Ce este fotografia?

Pasare pe sarma - Ce este fotografia?

Câteva idei despre fotografie…

Ce este fotografia?

Cu cât mai mult mă gândesc, cu atât mai mult îmi dau seama că fotografia se reduce la un singur cuvânt: viziune.

Poate fi numită şi imaginaţie, dacă pare mai uşor de “digerat”, dar totul se reduce la același lucru: capacitatea de a imagina un rezultat final în minte și apoi capacitatea de a transpune în practică acea imagine, cu instrumentele pe care le ai la îndemână.

Niciodată NU a fost vorba despre echipamentul foto, ci despre a vedea ceva, știind cum vrei să arate, și făcându-l astfel.

Să îl faci să arate aşa cum ţi-ai imaginat este partea cea mai uşoară, să îl vezi în minte înainte de toate este ceea ce face un fotograf. Puterea de observaţie este totul.

Fotografia și pictura sunt la fel. Fiecare autor îşi traduce imaginația într-o formă tangibilă.

Diferența este că pictorii pot lucra complet din imaginație, în timp ce fotografii lucrează de la un punct de plecare real.

Adevăraţii artiști pun mâna de multe ori pe orice aparat de fotografiat (aici mă refer la ceva basic, entry level) şi fac imediat imagini excelente, deoarece ei știu, văd, vizualizează, compun fără probleme, putând să aplice imediat ajustări de bază pentru a schimba luminozitatea și pentru a optimiza culorile sau contrastul.

Începătorii sunt de obicei temători să facă altceva decât exact ceea ce cred că sunt regulile.

Nu există reguli pentru a face imaginea așa cum doreşti, pentru asta putând să fotografiezi de multe ori într-un mod deliberat „greșit”.

Atât în pictură cât şi în fotografie poţi petrece o viață întreagă până să poţi stăpâni instrumentele necesare transpunerii imaginației în ceva tangibil, exact așa cum ţi-ai propus. Şi s-ar putea să nu reuşeşti …

Deocamdată îmi caut calea în această călătorie nesfârşită pe care am început-o …

Cariera Lespezi - Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *