Cum se învaţă fotografia?

Cum se învaţă fotografia?

Câteva idei despre fotografie…

Cum se învaţă fotografia? Aceasta este una dintre acele întrebări simple care necesită un răspuns complex.

De aceea, pentru a putea defini cea mai bună manieră în care putem aborda un răspuns la această întrebare, trebuie definit sau înţeles modul sau motivul pentru care cineva “se apucă” de fotografie.

Statisticile au relevat faptul că cei mai mulţi oameni “se apucă” de fotografie în două moduri.

Cei mai mulți încep prin a cumpăra un aparat de fotografiat, și învață cum să-l folosească cu toate obiectivele și accesoriile. Complementar, mulţi învată şi cum să folosească Photoshop-ul pentru a modifica rezultatele obţinute prin fotografierea brută.

Mult mai puțini sunt cei care încep să se preocupe de informaţiile şi conceptele ce ţin de “captarea” de imagini, care este calea recomandată, ca să nu spun corectă.

Şi din acest punct încep să apară problemele.

Flori portocalii

Care sunt problemele?

Atunci când cineva începe relaţia personală cu fotografia prin încercarea de a stăpâni aparatul de fotografiat, obiectiv, Photoshop și manevre de calculator, nu este nici pe departe soluţia câştigătoare. Încercarea de a stăpâni toate astea înainte de a merge afară și a te bucura pur şi simplu să faci fotografii te va împiedica să ai vreodată timp pentru a afla mai multe despre fotografie în sine. În loc să înveţi fotografia, vei petrece întreaga viață învățând despre aparate foto, obiective și programele de editare. Acest lucru va aduce cu siguranţă multe beneficii materiale pentru F64, FotoHobby şi alţii, facându-te să crezi ca ai nevoie de ele, dar nu te ajută în nici un caz să faci poze mai bune, din punct de vedere conceptual.

Suntem asaltaţi cu o maximă constanţă şi rapiditate de nenumărate schimbări în producţia de echipamente foto şi de programe de editare. Încercarea de a stăpâni toate acestea, în special un program infinit de complex cum este Photoshop, înainte de a înțelege de ce și mai ales ce încercăm să facem, este motivul pentru care majoritatea deţinătorilor de camere foto nu ajung nicăieri cu fotografia lor.

Indiferent de cât de multe camere trec prim mâinile noastre, sau cât de multe cunoştinte de Photoshop am acumulat, singurul mod benefic de a învăţa fotografia constă în acordarea unei atenții sporite luării de imagini, și nu în consumarea timpului în compararea carcteristicilor şi achiziţionarea de echipament foto.

Cum se poate aceasta?

Nu este nevoie întâi să învățam cum să folosim un aparat de fotografiat mai întâi?

Nu azi în 2018. În anii ’40-‘50, camerele au fost complet manuale. Pentru un fotograf era nevoie sa petreacă câţiva ani buni doar pentru a învăța cum poate seta totul; în acea vreme nu se puteau realiza fotografii bune decât dacă se știau toate aceste aspecte tehnice.

Camere digitale de astăzi sunt toate automate, semi automate şi chiar când crezi că eşti pe Manual, tot mai ai anumite setări automate prin meniuri.

Astăzi, modul de a învăța fotografia este să te concentrezi pe imagini.

Fiecare mare artist poate obține ceea ce vrea cu orice fel de instrumente. El folosește echipamentele pe care le doreşte, deoarece acestea îl pot conduce mai ușor la obținerea rezultatelor dorite. Chiar și cu aparatură mai învechită, rezultatul obţinut reprezintă întotdeauna ceea ce vrea;  artistul este condus în munca sa de ceea ce vede cu ochii minții lui, înainte ca rezultatul să se concretizeze în formă tangibilă.

Ce înseamnă?

În fotografie, acest lucru înseamnă că, indiferent ce fel de aparat de fotografiat ai, dacă eşti concentrat pe rezultatul final, în mod natural îţi dai seama cum se ajunge acolo.

Dacă te vei lăsa condus de dragostea ta de a face poze, vei face mai mult din ceea ce ţi se pare că arată bine pentru tine, şi mai puţin din ceea ce nu. Este indicat să pui întrebări numai atunci când trebuie, ceea ce înseamnă că vei avea mai mult timp să faci fotografii.

Dacă nu poți obține rezultatul dorit, nu trebuie să te întrebi ceea ce majoritatea oamenilor întreba în primul rând, “ce-mi cumpăr acum?

În schimb, întreaba-te “Cum pot folosi ceea ce am ca să fac acest lucru?

Surpriza: daca nu poţi răspunde “Cum pot utiliza ceea ce am?“, indiferent de cât de multe lucruri vei cumpăra, nu vei obține fotografiile dorite.

Dacă te vei concentra pe subiect, pe imagine și pe fotografia ta, tehnica va urma negreşit.

Dacă însă te vei concentra pe aparate, obiective și software, singurul lucru firesc ce va urma dacă ai pornit pe acest drum va fi doar cumpărarea de cât mai multe camere, lentile și software.

Cariera Lespezi - Romania

PhotoNXT

Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Top
error: Content is protected !!